Oude panden, nieuwe plannen

Affiche OMDOp 11 september is er weer Open MonumentendagEn in Izegem focussen we dit jaar op oude commerciële en industriële panden die door de jaren heen een nieuwe bestemming gekregen hebben. Een aantal van die panden kun je straks eenmalig bezoeken.

 

Het hart van Izegem telt heel wat opmerkelijke industriële en commerciële panden. De eigenaars en bewoners van die panden realiseerden soms verrassende en geslaagde make-overs. Daardoor kregen de gebouwen volledig nieuwe en hedendaagse functies, mét respect voor het industriële en commerciële verleden. Tijdens Open Monumentendag krijg je de unieke kans om een aantal zulke panden van binnenin te bewonderen.

 

Alle opengestelde gebouwen op Open Monumentendag hebben te maken met herbestemming: de renovatie is er gepland, volop bezig of recent afgerond. De panden herinneren aan enkele belangrijke industriële en commerciële sectoren van Izegem: een borstelfabriek, een schoenfabriek, een meubelmakerij. Maar ook een warenhuis én een voormalige brandweerkazerne. En uiteraard is ook Eperon d’Or zelf een schoolvoorbeeld van herbestemming. De vroegere schoenenfabriek in een prachtige art deco-stijl is tegenwoordig namelijk een erfgoedsite met museum en toeristisch kantoor.

 

Op al deze locaties worden bezoekers onthaald door een stadsgids, die hen vergast op boeiende weetjes en verhalen over het verleden én de toekomt van het gebouw. Voor gezinnen met kinderen staan er op verschillende locaties kindvriendelijke doe-opdrachten en spelletjes op het programma. Een ideale gelegenheid voor een dagje uit… in eigen stad!

 

De verschillende te bezoeken locaties in het centrum van Izegem liggen op wandelafstand van elkaar en zijn te bezichtigen van 10 tot 18 uur. Vanaf maandag 5 september kun je gratis een brochure afhalen in Eperon d'Or of op het stadhuis.


Kaartje OMD1. Eperon d’Or

2. Borstelfabriek Bourez – Vandeghinste

3. Schoenfabriek Decoene

4. Voormalig warenhuis Beral

5. Oude brandweerkazerne en conciërgewoning

6. Meubelfabriek Clarysse 

 


Contact

Eperon d'Or
Prins Albertlaan 5
8870 Izegem

051/31.64.46 Contacteer ons