Eperon d'Or is open vanaf 3 juni

Bijna klaar

Vanaf zaterdag 3 juni is iedereen welkom in Eperon d’Or. De erfgoedsite schetst het verhaal van de schoen- en borstelnijverheden die onze stad op de kaart zetten, maar er is meer. Er zijn touch screens, verhalen, anekdotes, voelwanden, Pekkersgazetten, ronkende machines en fijne handwerktuigjes, Izegemse koekoeks, raceborstelwagentjes, demonstraties, doe-het-zelf-activiteiten, bubbels voor bezoekers en nog veel meer. Iedereen welkom!

 

Momenteel is het een drukte van jewelste in Eperon d’Or. Aannemers allerhande werken de museumopstelling af, machines worden piekfijn afgesteld, vrijwilligers stellen de bibliotheek in orde, straks worden de kasten gevuld en de ramen gepoetst. In mei mogen een aantal testgroepen dan hun mening geven en sturen we bij waar nodig. Begin juni moet alles echter definitief in kannen en kruiken zijn. Want vanaf 3 juni is iedereen welkom om uitgebreid kennis te maken met de hele erfgoedsite.

 

Voor- en achterbouw

 

Tijdens de korte vooropening in 2016 konden bezoekers al kennis maken met het unieke art-deco-voorgebouw. In dat voorgebouw etaleren we pareltjes uit de Izegemse schoen- en borstelnijverheden. De derde verdieping bevat een streekbezoekerscentrum met een schat aan toeristische informatie. In de achterliggende fabriekshal focussen we op de arbeid en alles wat daarmee gepaard ging. Het ambacht komt ruim aan bod, er staan heel wat machines en we tonen de gebruikte grondstoffen. Je maakt er kennis met de kleurrijke vrijetijdsbesteding van de arbeiders en we focussen op de sociale strijd. We gaan ook niet voorbij aan de impact die de nijverheden gehad hebben op de groei en bloei van onze stad.  

 

Klinken op de opening

 

Tijdens het openingsweekend van 3 en 4 juni serveren we echter ook een aantal extraatjes:

 

  • Alle bezoekers krijgen een glaasje om te klinken op de opening.
  • Van 14 tot 16.30 uur zijn er telkens op het half uur gratis begeleide rondleidingen doorheen het museum. Bij aankomst in het museum kun je inschrijven voor zo een rondleiding. De groepjes zijn beperkt tot 20 personen - vol is vol. Wie liever op eigen tempo het museum bezoekt, kan dat natuurlijk ook. Je vindt de nodige info op de legendes en de aanwezige stadsgidsen beantwoorden graag al je vragen.
  • In de fabriekshal schakelen we de authentieke transmissie-as in en geven specialisten demonstraties op de borstel- en schoenmachines. Sommigen zijn bijna antiek, anderen zijn recenter en complexer van techniek, maar allemaal werken ze nog perfect. Niet alleen het machinewerk komt aan bod. Vaklui zullen namelijk ook het handwerk demonstreren, inclusief alle bijna-vergeten kneepjes van het vak.
  • Los van de Eperon d’Or-collectie, kunnen bezoekers ook twee tijdelijke tentoonstellingen meepikken. Beiden lopen de hele zomervakantie. De ene is een fototentoonstelling met de naam ‘Van koe tot schoen’, en toont het lederverwerkingsproces in 24 stijlvolle beelden. In de andere etaleert Syntrawest de beste eindwerken uit de opleidingen schoen- en handtasdesign.
  • De kinderen kunnen ondertussen een borstelracewagen knutselen en uittesten op het hellend vlak in de foyer.
  • En de museumshop is gestoffeerd met een vernieuwd gamma. We hebben schoenpoets in 100 verschillende kleuren, tal van kwalitatieve borstels, streekproducten, wandel- en fietskaarten, enzovoort.

Vanaf 3 juni is Eperon d’Or, Prins Albertlaan 5, elke dag behalve maandag open van 13.30 tot 17.30 uur. In de zomervakantie zijn we ook open in de voormiddag. Alle verdere details over onder meer prijzen en reservaties lees je op

 

Groepen kunnen hun bezoek alvast resereren via de museumwebshop. Individuele bezoekers kunnen dat doen via de webshop vrijetijd.

 

En ondertussen blijven we ook jouw verhalen, foto's en anekdotes verzamelen voor onze Eregalerij. Doén!

 

Contact

Eperon d'Or
Prins Albertlaan 5
8870 Izegem

051/31.64.46 Contacteer ons