De metamorfose

De renovatie van een woonhuis is al niet van de poes. Die van een art deco-schoenfabriek van meer dan 80 jaar oud is het nog veel minder. Om het voorgebouw de luister uit de art deco-periode terug te geven, moesten er een aantal heel specifieke technieken toegepast worden. Het voegwerk ligt bijvoorbeeld verzonken en werd uitgevoerd in twee kleuren, om de horizontale lijn te benadrukken. De wapenschilden op de voorgevel werden bekleed met bladgoud en moesten gezuiverd worden van betonrot. Er werd een kleurstudie uitgevoerd zodat de kleurtinten uit het interieur van de jaren 1930 perfect geïmiteerd konden worden. De unieke granitovloer werd opgeknapt.


Natuurlijk werd het pand ook uitgerust met een aantal opmerkelijke nieuwigheden. Helemaal bovenop het dak werd er een gouden schoendoos geïnstalleerd, waarin het streekbezoekerscentrum werd ondergebracht. Aan de achterzijde werd het auditorium ingepast, dat deels uit de gevel steekt.


Ook in achterliggende fabriekshal werd er flink gewerkt. De nieuwe sheddaken geven de ruimte daar een eigen industriële sfeer mee, maar zorgen toch ook voor een aansluiting op het prestigieuze voorgebouw. De laatste fase van de werken omvatte ook de bouw van het gloednieuwe Huis van de Economie.


Fotograaf Andy Vandaele heeft de hele renovatie van nabij gevolgd. In de fotogalerij kun je daarvan al enkele resultaten zien.

 

Contact

Eperon d'Or
Prins Albertlaan 5
8870 Izegem

051/31.64.46 Contacteer ons