Plannen

Eind 2006 maakten 5 architectenbureaus een voorstel voor de restauratie en herbestemming van Eperon d'Or tot het nationaal schoen- en borstelmuseum, inclusief een ruimte voor het streekbezoekerscentrum en een tijdelijke tentoonstellingsruimte. 

 

Begin 2007 werd de opdracht toegewezen aan Architectenbureau 4CV. Het bureau creëerde een concept waarbij de restauratie en herbestemming van een monument de aanzet zou vormen tot de verdere ontwikkeling van stedelijke ruimte rond het nieuwe museum. De basis van dit concept was de interactie tussen:

  • enerzijds de restauratie van het monument,
  • en anderzijds de ruimtelijke en inhoudelijke organisatie van museum, het streekbezoekerscentrum en de conservatie- en educatieve ruimtes.

Die interactie resulteerde in de opmaak van een logisch bezoekersparcours en een optimale afstemming van alle verschillende functies. Bij dit alles verzekert een heldere faseerbaarheid de nodige flexibiliteit en de haalbaarheid van het totale project. Begin 2013 kwam er in dit concept nog de installatie van het Huis van de Economie bij.

 

  • Op het gelijkvloers wordt het onthaal geïnstalleerd en is er een educatieve ruimte en picknickruimte voor groepen. Ook de administratie van de musea vind je in het mooi voorgebouw van de Eperon d'Or. 
  • De eerste en tweede verdieping worden voorbehouden voor de museale ruimtes.
  • In de nieuwe dakverdieping komt dan het streekbezoekercentrum, dat letterlijk en figuurlijk een wijds zicht zal bieden over de hele omgeving. Het panorama zal daar maximaal uitgespeeld worden en er wordt gebruik gemaakt van 3D beelden.
  • De open fabriekshal zal gebruikt worden om het verhaal van het arbeidersleven en hun vrijetijdsbesteding te vertellen. Maar je zal er ook kennis kunnen maken met de verschillende grondstoffen en productiewijzes.
  • Er is een nieuwbouwvolume voorzien naast de fabriekshal waarin het huis van de economie komt. Daardoor maken we een perfecte koppeling tussen het industriële verleden van Izegem (en de streek) en ons huidige economische kader. In het nieuwbouw volume komt er ook een ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen en een polyvalente netwerkruimte.  

maquette 

Projectverloop 

  • 2007-2009: studie en opmaak van fase 1: restauratie, verbouwing en herbestemming van het monument, het voorgebouw.
  • 2009-2011: aanvraag tot subsidie bij Vlaamse overheid en aanbesteding van fase 1.
  • 2011: opstart van de werken van fase 1: restauratie en herbestemming van het monument, het voorgebouw.
  • Juni 2014: opleveren van het voorgebouw en start van de museale werken.
  • 2010-2013: studie van fase 2: herbestemming, verbouwing en uitbreiding van de schrijnwerkerij tot museum en nieuwbouw.
  • Voorjaar 2014: opstart werken van fase 2.
  • 2016: opening van het museum.

Museuminrichting en streekbezoekerscentrum

De museuminrichting en het ontwikkelen van het streekbezoekerscentrum gebeuren door bureau SIEN, the art of exposure.
Er ligt al een groot deel van het ontwerp vast. Je kan hier alvast de eerste visuals vinden. Deze zijn indicatief voor hoe het museum er zal uitzien in de toekomst.


Download hier het schetsontwerp van de ruimtelijke indeling.


 

paneel schoenen

borstels

patroons

 

 

 

 

 

 

 

 

looien ambacht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

borstels ambacht

borstels

 

 

 

Contact

Eperon d'Or
Prins Albertlaan 5
8870 Izegem

051/31.64.46 Contacteer ons